вторник, 11 май 2010 г.

ДАМГА ПОД РИЗАТА


АВТОР:БАНКО П. БАНКОВ
ФОРМАТ:130 х 200 мм
ОБЕМ:158 стр.
ISBN:978-954-311-072-8
ЦЕНА:8,00 лв.

Героите на Банко П. Банков не са хора от народа, а част от интелектуалния и духовен елит на нацията, с добра професионална кариера, но в същото време с наранена душевност, с "Дамга под ризата" от някакъв спомен, от бащина вина или родова обремененост ("През вратите на времето"), от приятелски или колегиални удари и изневери, от предателството на близки хора. Тъжни, вътрешно уязвими, сложни като психика, като световъзприемане и социално адаптиране.
В техния свят - принудително наложен или съзнателно избран - има нещо неназовимо покоряващо, като онази приглушена есенна печал и златиста топлина, обсебващи - често и подсъзнателно, вътрешния ни свят. Може би внушението идва и от умението на писателя да разказва емоционално образно, от най-обикновената на пръв поглед случка или постъпка да изведе типичното, общочовешкото...
Благовеста Касабова

БАНКО ПЕТКОВ БАНКОВ, е автор на сборниците с разкази и повести "Дълъг ден", "Загубата", "Изкачването", "Циганско лято", "Следи по пясъка". На романите "Нито първи, нито последни", "Светила и спътници", "Банална грешка", на книгите с детски приказки "До утре и назад", "Пижамата на тигърчето", "Щурчова мечта", на драмите "Кой ще дочака изгрева", "Чудото по Димитровден", "Чипровски барон", на комедиите "Голямото надхитряне" и "Пазарен преход". Написал е сценария "Зимно слънце", екранизиран под заглавие "Съседката". Носител е на литературни награди.
В сборника "Дамга под ризата" авторът предлага на читателите най-новите си разкази.